Dňa 18. septembra 2024 sa vo Viedni v priestoroch rakúskeho DSB uskutočnili prvé stredoeurópske otvorené rozhovory medzi dozornými orgánmi a združeniami splnomocnencov na ochranu osobných údajov.

Na podujatí sa zúčastnili zástupcovia rakúskeho dozorného orgánu Österreichische Datenschutzbehörde, českého Úřadu pro ochranu osobních údajů a slovenského Úradu na ochranu osobných údajov a rakúskeho združenia zodpovedných osôb pre ochranu osobných údajov Verein österreichischer betrieblicher und behördlicher Datenschutzbeauftragter, českého Spolku pro ochranu osobních údajů a slovenského Spolku pre ochranu osobných údajov.

Podujatie otvoril Dr. Matthias Schmidl, predseda Rakúskeho úradu na ochranu osobných údajov. Na podujatí vystúpili zástupcovia všetkých poriadajúcich organizácií. Diskutovalo sa o troch hlavných témach, a to o úlohe zodpovedných osôb pre ochranu osobných údajov pri zavádzaní systémov umelej inteligencie, o zásade nemo tenetur se ipsum accusare (zákaz núteného sebaobviňovania) a o formách komunikácie medzi dozornými orgánmi a zodpovednými osobami pre ochranu osobných údajov. Podujatie bolo jedinečné tým, že sa o týchto témach diskutovalo z pohľadu dozorného orgánu aj z pohľadu zástupcov komisárov.

Dr. Matthias Schmidl k podujatiu uviedol: „Podujatie bolo úspešné, pretože sa pri jednom stole stretli dozorné orgány a zodpovedné osoby pre ochranu údajov z rôznych členských štátov EÚ, aby si vymenili názory na aktuálne otázky a lepšie pochopili výzvy, ktorým čelia dozorné orgány aj zodpovedné osoby pre ochranu údajov.

Za Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky sa na podujatí zúčastnil pán Andrej Kallay: „Diskusia a prepojenie medzi zodpovednými osobami a dozornými úradmi je veľmi prospešné a v budúcnosti bude veľmi dôležité, najmä vzhľadom na výzvy spojené s umelou inteligenciou, a preto ho slovenský dozorný úrad podporuje. Prvé stretnutie zástupcov troch krajín má potenciál do budúcnosti a veríme, že ho bude možné ďalej rozvíjať.